HTML

Dohánytermesztés története

Friss topikok

Címkék

Pénzes László: A Budapesti Dohányfermentáló Vállalatnál tartott utolsó Műszaki Konferencia.

2016.09.25. 01:52 Pénzes László

Műszaki Konferencia 1992. január 31-én.

A Dohányfermentáló Vállalat vezetőit, körülbelül 120 főt értekezletre hívtam össze az újonnan kialakított irodaház tanácskozó termében. A kialakult helyzetről tájékoztattam a jelenlévőket. A búcsú beszédem a következőket érintette.

Tisztelt Kollégák! Kedves Jelenlévők!

Az ember életében 5 év nem sok idő, de lehet meghatározó az ember munkája, fejlődése szempontjából. A születést követően egy egészséges gyerek első évében bámulatba ejtő fejlődés következik be. Szinte csodáljuk az ismeret nagymérvű növekedését. A középiskolai tanárom, Kiss Antal szerint 18 éves korban, az érettségi alkalmával tudunk a legtöbbet. 20 év fölött legnagyobb a teherbíró képesség, és legkedvezőbb a gyakorlati ismeretek megszerzése. 40 év fölött tud az ember a leghatékonyabban dolgozni. A felgyülemlett elméleti és gyakorlati ismeret ésszerű hasznosításának időszaka. A vállalathoz negyvenhat éves koromban kerültem.

A Budapesti Dohányfermentáló Vállalatnál közel öt évet töltöttem el. Úgy érzem a jelenlévőkkel kölcsönösen megismerhettük egymást, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Szívesen dolgoztam a Dohányfermentáló Vállalatnál, összesemben jól éreztem magam. Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy több kollégával rövidebb, hosszabb időt együtt dolgozhattam a vállalat, a dolgozók többsége javára. Minden kis és nagy eredmény, előrehaladás, fejlődés, egy-egy lépés előre számomra sikerélményt jelentett.

Szívesen és mindég lelkesen vettem részt az új, a fejlett eljárások, módszerek bevezetésében, megvalósításában. A teljesség igénye nélkül a következőket szeretném megemlíteni: a palántanevelés korszerűsítése, bakhát művelés növelése, kacsgátlószer alkalmazása, a dohánytermesztésben az öntözés általánossá tétele, vektorháló alatti vetőmag előállításának bevezetése, új fajták üzemi kipróbálása, fajták honosítása, FEK dohánybeváltás korszerűsítése, a vírus kár csökkentésének lépései, a speciális gépek bővítése, a szárítók gyártása forgalmazása, szolnoki rekonstrukció, anyagmozgatás korszerűsítése, színvonalas kiadványok készítése, első HUNGAROTAB megszervezése, a különböző szemlék megtartása, a korszerűsített szervezet működtetése, az önállóság növelése, a beszámoltatási, ellenőrzési rendszer megvalósítása, stb.

Az elméleti és gyakorlati ismeret megfelelő színvonala nélkül nem képzelhető el a kor követelményének megfelelő, eredményes munkavégzés. Az elméleti és gyakorlati ismeretek bővítése érdekében tett erőfeszítések megfelelően szolgálják az egyén, a csoportok és a vállalat jövőjét/ továbbképzés, kellemetlennek vélt vizsga, tapasztalatcserék, országos szemlék, külföldi tapasztalatcserék, szakemberek amerikai munkavégzése, fejlett dohánytermelő országokkal való együttműködés, stb./.

A közös munka, a megalapozott elvek, koncepciók alapján a vállalat az elmúlt öt évben dinamikusan fejlődött. A nyereség 37 millió Ft –ról 100 millió Ft-ra emelkedett, a dolgozók kereset színvonala közel ötszörösére emelkedett, a gazdálkodást jól szolgálta a stabil pénzgazdálkodás, szinte hitel nélkül gazdálkodtunk.

Sajnos az emberi munka velejárója, hogy nem mindég siker a végeredmény, kudarcok is vannak. Szerencsére ez elviselhető szinten volt. A törekvések ellenére a dohánytermesztés volumene, eredményessége nem haladt megfelelően. A szolnoki rekonstrukció befejezése a későbbi idők feladata.

A jelenlévőknek, a vállalati dolgozóknak köszönöm a becsületes, kitartó munkát, az együttműködési készségüket. A vállalat dolgozóinak eredményekben gazdag éveket, sikerélménnyel járó munkát, jó egészséget, családi életben boldogságot kívánok. Megértő jó együttműködést. Széchenyi szerint is: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Kívánom, hogy kevesebb „ellendrukker” legyen vállalaton belül és kívül egyaránt. Magyarországon ne váljék szokássá az egyik arab ország szokása: „A fiatal pár nászéjszakáján az ellenségek összegyűlnek és félig kihúzott karddal mondogatják Panizáni, Panizáni!”- ne sikerüljön, ne sikerüljön. Kívánom, hogy a célhoz vezető úton a megalapozott, kipróbált, bevált alapelvekről ne feledkezzenek meg. A vezérlő csillag jól mutassa az utat. Sokan ismerik. A „Kisherceg” szerzője írta: „A vándor, aki hegyen átkelőben egy csillagot követ, ha megengedi, hogy a hegymászás problémái túlzottan lekössék, figyelmét kockáztatja, hogy elfelejti, melyik csillag vezeti.” Kívánom, hogy Gőte szerint sok mester dolgozzon a csapatban. „ Mester az, aki felismeri saját korlátait.”

A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat az elmúlt években erkölcsileg, szakmailag, megbízhatóság szempontjából növekvő elismerést szerzett a dohánytermelők, a hazai-, külföldi partnerek, szakemberek körében. Kívánom, hogy a vállalat dolgozói a jövőben az eddigi elismeréseket, bizalmat a közösség javára jó hasznosítsák.

Ezt követően többen mondtak véleményt. Az elmúlt öt évet valamennyien pozitívan jellemezték, Sáth András, Kápolnai Dohánybeváltó Üzem vezetője fogalmazott meg az ő szempontjából negatív dolgot is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dohany-tortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr435770747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása