HTML

Dohánytermesztés története

Friss topikok

Címkék

Pénzes László: A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat és az Universal Leaf Tobacco együttműködése o

2021.03.24. 15:53 Pénzes László

Az Universal Corporation egy konszern, amely csúcsvállalata az Universal Leaf Tobacco Companynak (ULT). Rendkívül sokoldalú társaság, a dohány mellett ingatlanbiztosítással, fűrészáruval, különböző építőipari és mezőgazdasági termékekkel foglalkozik. A társaság a világon a legnagyobb független dohánykereskedő. A mezőgazdasági vonatkozásában a működésük kiterjed elsősorban az ipari növények, gumi, kávé, tea, földimogyoró, napraforgómag, növényi olajok az egész világra kiterjedő felvásárlására.

dohany_joe_m_glass-v.jpg

Joe M. Glass igazgató, (mezőgazdasági szolgálat), 1991

Az Universal Leaf Tobocco Campany (ULT) a világviszonylatban a legnagyobb dohánykereskedő és fermentáló társaság. Központja az Egyesült Államokban, Virginiában, Richmondban van, 1918ban jött létre. Már 80 éve jegyzik a New York-i tőzsdén, a világ különböző országaiban több, mint 20.000 embert foglalkoztat. A jelentős dohánytermesztéssel foglalkozó országokban rendelkeznek kiképző üzemekkel, fő működési területük az Egyesült Államokban van, ahol 6 modern nagyteljesítményű dohánykiképző gyárral rendelkeznek. Néhány országban a társaság csak szaktanácsadással vesz részt a dohánytermesztésben.

 DohKrémer_1.jpg

Gabriel J. Kremer ULT Európai Képviselet vezetője

A Dohányfermentáló Vállalathoz történt beiktatásomat követően egy hónapon belül felkeresett Gabriel J. Kremer az ULT Európai képviselet vezetője. Az elmúlt időszak alatt a Budapesti Fermentáló Vállalattal az együttműködés nem tartotta jónak. A Dohányipari Vállalatok Trösztjének megszűnése után az ULT 1981. évben kötött a Budapesti Dohányfermentáló Vállalattal együttműködési szerződést. A magyarországi vállalatok a térítésmentes együttműködésben lévő lehetőségeket nem használták ki – mondta. A dohányipar irányában megfogalmazott kritikai észrevételeit, amely Lázár István könyvében is megjelent a vezetők egy része nem vette jónéven. Úgy éreztem, hogy a két dohányfermentáló vállalat közül elsősorban velünk akart, kiemelten kapcsolatot tartani, a dohánytermelési technológia színvonalának növelése érdekében konkrét ajánlatai voltak.

Az együttműködésünk közel öt évig töretlen volt, a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat szakmai fejlődését jól szolgálta. A tapasztalataim alapján a fogékony dohánytermelők, a vállalat szakembereinek jelentős része a sikerélmények sokaságában vehetek részt.

 dohany_szemle_1-v_1.jpg

Jean Paul Reuland, ULT agronómusa, 1989

Az ULT európai részleg vezetőjének, Gabriel J. Kremer közre működésével Jean Paul Reuland ULT agronómus több éven keresztül elsősorban a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat érdekeit szolgálta.

A vállalat szakembereinek, a dohánytermelő szakemberek, kistermelőknek, integrátor üzemek vezetőinek hazai, külföldi szakmai tanulmányutak szervezésében kiemelkedő segítséget adott. Erkölcsi elismerésként a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat „Kiváló Dolgozó” kitüntetésben részesítette.

A kapcsolatunk kezdeti időszakában Jean Paul Reuland vezetésével a dohánytermelő integrátorok szakemberei, szárítóval rendelkező kistermelők részére több alkalommal 2-3 napos tapasztaltcserét szerveztünk Észak-Olaszországban lévő Veronai Dohánytermelési Szövetkezetbe. 1989. augusztus 7-11. között elsősorban a dohányfermentáló vállalat szakemberei részére, összesen 40 fő részvételével Észak-Olaszországban a dohánytermesztés tanulmányozására szerveztünk tanulmányutat. A dohánybeváltó üzemek szakemberei által összeállított jelentések jól tükrözték az alkalmazott dohánytermesztési technológiák közötti különbségeket. Legfőbb tanulság írja az egyik szakember, „hogy dohányt csak a termesztéstechnológia maradéktalan betartásával és betartatásával érdemes termeszteni.” Az Észak Olaszországban lévő Cooperatíva Tabacchi Verona 25 dohánytermelő gazdaságot foglalt magába, 1991. évben 3.680 hektár dohányt termeltek, a szövetkezet felvásárolta, fermentálta, értékesítette. A szövetkezet vezetőivel kedvező munkakapcsolat alakult ki. A főagronómusa Gino Cristanini a Dohányfermentáló Vállaltunknál szervezett továbbképző tanfolyamon előadást tartott, az első 1991.évben a vállalatunk által szervezett HUNGAROTAB, dohánytermesztési napok rendezvénysorozatáról összeállított kiadványban a Veronai Szövetkezet dohánytermesztési technológiájáról írt.

Az Universal Leaf Company mezőgazdasági szolgálat igazgatójának, Joe M. Glass Úr közreműködésével, a Dohányfermentáló Vállalatunk kezdeményezésére 1988 évtől két fő fiatal szakember ment 3-4 hónapra az Észak-Karolinában és Henderson melletti Falkland farmra, ahol az aktuális munkavégzésen keresztül tanulmányozhatták a dohánytermesztést. Az első alkalommal a Kiskunfélegyházai Dohánybeváltó Üzemből Riskó Péter körzeti felügyelő 1988. május 9-től október 3-ig volt az USA-ban. A következő évben 1989. június 13-tól három hónapig a Kiskunhalasi Dohánybeváltó Üzemből Varga József körzeti felügyelő, 1990. évben Dr. Gergely Kálmán a Kápolnai Dohánybeváltó Üzem ágazatvezetője vett rész az Észak-Karolinai dohánytermesztés tanulmányozásában.

dohany_napok_6-v.jpg

Henk J. Faber, Malkin Ferenc, 1990

A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat szervezésében a beváltó üzemekre kiterjedően általánossá váltak a szemlék: palántanevelési-, dohány-, vetőmag ültetvények-, a dohány betakarítás előtti dohánybeváltók szemléje. A dohánytermesztésben bevezetett új eljárásokkal, módszerekkel kapcsolatos bemutatók rendszeressé váltak. A szemléken, a bemutatókon az ULT európai vezetője Gabriel J. Kremer, az ULT Magyarországon tevékenykedő agronómusa Jean Paul Reuland, a Philip Morris Európa SA mezőgazdasági igazgatóhelyettes, Henk J. Faber szinte mindig részt vettek. A vállalatunkat, az integrált dohány ültetvényeket többször meglátogatta az ULT mezőgazdasági szolgálat igazgatója Joe M. Glass.

A fent megnevezett szakemberek a Budapesti Dohányfermentáló Vállalatnál tett látogatásuk alkalmával a dohány szakma iránti elkötelezettségük, alázatuk a legújabb eljárások, technológiák megismertetése, bevezetése iránt, az emberi tulajdonságuk, közvetlenségük kiemelkedő hatással voltak a munkatársaimra, a környezetünkre.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy az életemnek, a vezetői munkámnak részesei voltak, 46-51 éveimben velük együtt részese lehettem a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat dohánytermesztésének, feldolgozásának, a kapcsolódó tevékenységének (a több lábon állás megteremtése) a nemzetközi szinten is elismert színvonal megvalósításában.

Az ULT európai vezetője Gabriel J. Kremer közreműködésével az 1989. december 7-8-án Szolnokon megtartott „Dohány, burgonya Y vírus konferencia” előadóként szerepelt Dr. P. Gugerli virológus professzor  Svájcból (Kutató Intézet Changins), G. B. Lucás növénykórtani professzor az USA-ból (É. Karolinai Állami Egyetem), Dr. Gibried Schenk nemesítő NDK-ból (Burgonyakutató Intézet, Gross-Lueswitz). A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat által évente szervezett továbbképzésekre neves külföldi szakemberek előadásának megvalósításában közreműködtek: Philip Morris agronómusa Henk J. Faber, a Verona Szövetkezetből Gina Cristanini.

Az ULT vezetőinek köszönhetően 1990-ben dohánytermesztést integráló szervezetek vezetőivel, öt fővel (Teremi Mihály Kállósemjén, Antal Lajos Kunadacs, Madar Gábor Nyíracsád, szövetkezet elnöke Szakoly) Gabriel J. Kremer az ULT európai vezetőjének kíséretében egy hétig tanulmányozhattuk az Egyesült Államok dohánytermesztését, az ULT szervezetét, sokoldali ismerettel bővíthettük az ismereteinket. Kremer úrral külön lementem Atlantában a táphengeres palántanevelés tanulmányozására. Az Észak-Karolinában működő Bulk Tobac dohányszárítókat gyártó cég, a dohány kombájnal történő dohány betakarítás is a program része volt. Az utóbbi évtizedekben Magyarországon a dohánytermesztés színvonala termelőként, üzemenként változó. A kézimunkaerő hiány ellenére a dohánybetakarító kombájnok használata a mai napig nem általános.

doh_5-v.jpg

Dohány szemlén, Jean Paul Reuland, Bajnóczi József, ?, Pénzes László, Gabriel J. Kremer

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dohany-tortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr4016476226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása