HTML

Dohánytermesztés története

Friss topikok

Címkék

Pénzes László: HUNGAROTAB '91 Dohánytermesztési Napok

2021.03.24. 20:40 Pénzes László

 

A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat 1991. augusztus 13-15-én Dohánytermesztési Napokat szervezett előadásokkal, kiállítással Kiskunfélegyházán, gyakorlati bemutatókkal Kiskunmajsán, Kunadacson, Tiszaalpáron. A rendezvény védnökei voltak: Pénzes László igazgató, Antal Lajos elnök, Szikora Gyula elnök, Vidéki Imre igazgató, Dr. Borsos János igazgató, Vajdics Zoltán igazgató, Dr. Domán László igazgató, Irimi Sándor igazgató, Nagy Béla igazgató, Várhelyi József MÉTE Dohányipari Szakosztály elnöke.

A HUNGAROTAB rendezvénysorozatával célunk volt, hogy a fejlett dohánytermelő országokban és Magyarországon elért, megvalósítható kedvező eredményeket a dohánytermelők megismerjék, alkalmazásuk országos szinten általánossá váljék. A kitűzött cél realizálása mellett a rendezvény hozzájárult, hogy a magyar dohánytermesztők, a dohányipar szakembereinek az élenjáró dohánytermelő országok szakembereivel, szervezeteivel az eddigi kapcsolat bővüljön, a kölcsönös előnyök alapján az együttműködés magasabb szinten valósulhasson meg.

A Dohánytermesztési Napokra megjelent 2000 példányban egy 130 oldalas kiadvány a Budapesti Dohánybeváltó Vállalat munkájával összefüggő szakcikkekkel, az olaszországi AGRITAB elnökének, Minossi Franco cikkével, Joe M Glass az Universal Leaf Tobacco Company Incorporated bemutatásával, Gino Cristanini „A virginiai dohánytermesztési technológia a Tabacchi Verona Szövetkezetben” című szakcikkével, Dr. Borsos János „Kutatás a magyar dohánygazdaságban” című írásával, és különböző hirdetésekkel.

Kiadvány első borítólapja

Az összeállított és a kiadványban megjelent tanulmányok: Pénzes László „Dohánytermelők helyzete a múltban és napjainkban.” Malkin Ferenc „Az Universal Leaf Tobacco Campany és a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat együttműködése.” Dr. Lauday János „A fajtaválaszték bővítése érdekében végzett kísérletek eredményei-, A vektorháló alatti dohányvetőmag-termesztés tapasztalatai a Budapesti Dohányfermentáló Vállalatnál.” Dr. Borbereki István „A táphengeres dohánypalánta nevelés a Jászberényi Dohánybeváltó Üzemben.” Hóvári József „ A Budapesti Dohányfermentáló Vállalat dohánytermesztő körzeteinek ökológiai helyzete.” Kiss Béla „Az öntözés biztosításának lehetőségei Bács-Kiskun megyében az ökológiai, hidrológiai adatok figyelembevételével.” Bajnóczi József „ Az öntözött dohánytermesztés eredményei és tapasztalatai a Kiskunfélegyházi Dohánybeváltó Üzemben.” Máriaföldy Miklós „A dohány tetejezésének, kacsozásának hatása a minőségre és az átlaghozamra., Nádor Gabriella „A felvásárlás és minőség-ellenőrzés közötti összefüggések, módszerek, műszerek bemutatása.” Szentirmay Éva „A dohánytermeltetés szervezete és ösztönzési rendszere a Budapesti Dohányfermentáló Vállalatnál.”, Madar Gábor „ A dohánytermesztés kockázatának csökkentése az Önsegélyező Egyesületben.”

A Dohánytermesztési Napok előadásait a Kiskunfélegyháza Kossuth Lajos Szakközépiskola tornatermében tartottuk meg. Az előadásokat és a háromnapos rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkár helyettese, Dr. Tóth Tibor nyitotta meg.

Előadást tartott Vidéki Imre a Dohányértékesítő és Szolgáltató Közös Vállalat igazgatója; Pénzes László a Budapesti Dohányfermentáló igazgatója; Lakatos András a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat igazgatója Dr. Borsos János a Dohánykutató és Minőségfejlesztő intézet Igazgatója; Dr. Dula Bence a Gyöngyösi Szakszolgálat igazgatója; Gál István kunadacsi dohánytermelő.

Dr. Tóth Tibor FM államtitkár megnyitója

A rendezvényen a magyar dohánytermesztőkön kívül a Nyíregyházi-, és Budapesti Dohányfermentáló Vállalat dolgozói, a cigarettagyártó dohánygyárak képviselői, a Dohánykutató Intézet dolgozói, a szomszédos országok dohányiparának képviselői, a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat együttműködő partnerei vettek részt.

Dohánytermesztési Napok tanácskozás, (részlet)

A Kiskunfélegyházi Dohánybeváltó Üzem területén a dohánytermesztéssel kapcsolatos zárt és szabadtéri kiállítás volt. A zárt téren pavilon szerűen állított ki: Budapesti Dohányfermentáló Vállalat, Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat + Dohánytermelési Egyesülés Kisléta, Dohánykutató és Minőségfejlesztő Intézet, W.GABRIELIS GmbH Egri Dohánygyár, Pécsi Dohánygyár, Sátoraljaújhelyi Dohánygyár, Debreceni Dohánygyár + DOHÉSZK + Egyesült Vegyiművek + BIOMARK, Óbuda Kertészet, Kukorica és Iparinövény Termelési Egyesülés, Növény és Talajvédelmi Szolgálat, TÜVATI, Szakszolgálat Gyöngyös, ABM Nemzeközi Kft. JIFFY Palántarendszer, UNIROYAL CHEMICAL VITA_MIX Kft, AGRITAB ROSSINI F.III S:N:C. Citta Di Castello (PG) Italy.

Zárttéri bemutató (részlet)

Szabadtéri bemutató (részlet)

 A szabadtéri bemutatón szerepeltek a különböző dohánytermesztés során használt gépek, eszközök, valamint dohányfajták. Bemutató cégek: PRODUKER Szolnok, LINDE, AGRITAB Italia, Budapesti Dohányfermentáló Vállalat és még többen.

A szabadtéri bemutató megnyitójának részvevői (részlet)

Szabadtéri bemutató dohányfajta résszel, Kiskunfélegyháza

 A gyakorlati bemutatón Kunadacson a kistermelői dohány termesztéstechnológiákat, a vírusmentes körzet kialakításának tapasztalatait lehetett tanulmányozni; bakhátművelés, esőztető öntözés, csepegtető öntözés, tetejezés, kacsgátlás, tápanyag utánpótlás, növényvédelem, dohánytörés, dohány szállítása, dohány szárítása, dohány válogatása.

A következő nap Tiszaalpáron a természetes úton szárított dohányfajták bemutatására került sor; köztermesztésben lévők, fajtajelöltek, honosítás alatt lévők, MMI kísérletek.

A Kiskunmajsai gyakorlati bemutatón a mesterséges úton szárított dohányfajták kerületek bemutatásra; köztermesztésben lévők, fajtajelöltek, honosítás alatt lévők, MMI kísérlete. Kiskunmajsán a szórófejes-, csepegtető dohányöntözés mellett a szivárogtató öntözés is bemutatásra kerültek.

Dohány fajtakísérlet, G. Nagy László, Antal Lajos, Kunadacs

A dohányfajtákkal kapcsolatos tájékoztatókat a Budapesti Dohányfermentáló alkalmazásában lévő Dr. Lauday János nemesítő mérnök tartotta. Az öntözéssel kapcsolatos bemutatókon a tájékoztatókat a KITE részéről Győri Péter ügyvezető igazgató, az Óbuda Mgtsz részéről Oszkó Péter osztályvezető tartotta. A dohánytermelők részéről a gyakorlati bemutatón aktívan részt vettek Kunadacson Antal Lajos termelőszövetkezeti elnök, Gál István, G Nagy László dohánytermelő, Kiskunmajsán Szikora Gyula termelőszövetkezeti elnök, Farkas István ágazatvezető, Tiszaalpáron Lódi István termelőszövetkezeti ágazatvezető.

A Dohánytermesztési Napokon, Kiskunfélegyházán a Dohánybeváltó Üzem külön termében sajtótájékoztatót tartottunk, ahol a magyar dohányipar minden területe képviseltette magát. Az MTV 1 külön beszámolt az eseményekről. A Magyar Kossuth Rádió Napközben Műsorában Czakó Balázs - Napközben vezetője – szerkesztésében, a közreműködésemmel a HUNGAROTAB ’91 rendezvényt megelőzően a magyar dohányiparról műsor került adásra, ahol részt vett Vidéki Imre a Dohányértékesítő és Szolgáltató Közös Vállalt igazgatója, Dr. Borsos János a Dohánykutató és Minőségfejlesztő Intézet igazgatója.

A Dohánytermesztési Napok keretében tartott sajtótájékoztató elnöksége,

Dr. Borsos János, Irimi Sándor, Gáspár Szilvia, Várhelyi József, Pénzes László,

 A HUNGAROTAB megrendezésének ötletét az Olaszországi AGRITAB adta. Gabriel J. Kremer ULT Európai képviselőjének közreműködésével, a Godioli és Bellanti céggel kialakult kapcsolatunk alapján, a cég székhelyéül szolgáló Citta Di Castello polgármesterének Guiseppe Panacci úr meghívása alapján lehetővé vált, hogy a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat részéről két fő kollégámmal részt vegyek az európai országok dohánytermelők és felvásárlók részére a településükön rendezett AGRITAB elnevezésű konferenciával egybekötött mezőgazdasági kiállításon.

Az Olaszországban 1989. október 7-9-én tett tanulmányútra velem jött Malkin Ferenc termelésfejlesztési osztályvezető, Antal Lajos Kunadacs „Barátság” Termelőszövetkezet elnöke, Jean Paul Reuland ULT magyarországi agronómusa, Olaszországban csatlakozott hozzánk az ULT Európai képviselője, Gabriel J. Kremer.

Jean Paul Reuland, Gabriel J. Kremer, Antal Lajos, Malkin Ferenc, Pénzes László

A kiállítás megnyitója után a konferencián megkezdődtek az előadások. Meglepetésként hatott, hogy az egyik előadó a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karáról Szüle Zsolt a szocialista országok dohánytermesztésének gépesítéséről és a dohánytermesztés várható alakulásáról beszélt. Az előadást követően az előadóval és a magyar delegációval, a jelenlévő Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kar dékánjával Dr. Szendrő Péterrel rövid megbeszélést tartottunk.

Gabriel J. Kremer Úr közreműködésével több cég OTMA, Checchi és Magli, SCOPETTI, Godioli és Bellanti, Polyprodukt, Makedonia-Tabok, CTV Szövetkezet képviselőivel megbeszélést folytattunk. A megbeszélések alapján a jelentkező feladatokat 11 pontban foglaltuk össze, jelentős részét a munkánk során teljesítettük.

Olaszországi vendéglátók között

A külföldi tapasztalatok, az ULT támogatásával a Budapesti Dohányfermentáló Vállalat szakembereinél, a dohánytermelők jelentős részénél sikerült a dohánytermesztés vonatkozásában szemléletváltást elérni. Úgy ítéltem meg, hogy az elért eredményekre alapozva a megszervezett Dohánytermesztési Napok újabb lendületet adhatnak a dohánytermelőknek, a vállalati szakembereknek, a dohányiparban dolgozóknak, az irányító szervezeteknek.

A Dohánytermesztési Napok megtartásával kapcsolatban meghozott döntést követően közzel egy ével korábban beindítottuk a szervezést. A rendszeresen megtartott megbeszéléseken konkrétan meghatároztuk a feladatokat, személyre lebontva, határidő megjelöléssel. A konténerekben nevelt díszítő dohányoktól kezdve a Kiskunfélegyháza Dohánybeváltó Üzem felújításán keresztül, a dohánytermelőkkel történő egyeztetés, az út menti táblák kihelyezése sok-sok konkrét feladatot kellett megoldani. A feladatok teljesítését folyamatosan ellenőriztük, a szükséges korrekciós intézkedéseket megtettük.

Utólag is úgy ítélem meg, hogy a Budapesti Dohányfermentáló Vállalatnál a dohánytermesztésben elért eredmények, a vállalati dolgozók munkája, az Olaszországi-, Portugáliai-, Franciaországi-, Kanadai-, USA tapasztalatai, az ULT, személy szerint Gabriel J. Kremer támogatása alapján, a Kunadacsi-, Kiskunmajsai-, Tiszaalpári dohánytermelők, a dohánygyárak, a dohánykutató közreműködésével, Magyarországon először nemzetközileg elismert, színvonalas HUNGAROTAB ’91 Dohánytermesztési Napokat, dohánytermesztési tanácskozást, kiállítást, gyakorlati bemutatót szerveztünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dohany-tortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr716478414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása